UH Fest 2019: újabb négy fellépő

Többéves hagyományunkat folytatva október első hetében, pontosabban szeptember 29. és október 6. között ismét zenei fesztivált rendezünk és műfajokon átívelő kalandokat keresünk több tucat nemzetközi és hazai fellépővel Budapest különböző klubjaiban, helyszínein, tereiben. Július végéig kedvezményes bérleteink már kaphatók.

Az UH Fest keretein belül mutatkozik be a magyar közönségnek Keiji Haino és Pándi Balázs duója. Haino a japán improvizációs zene, radikális rock és a zajzene ikonikusnak (lásd a fenti képet) bátran nevezhető figurája, Pándi Balázs pedig a magyar underground, metáltól improvizációs jazzig kalandozó hőse, formáló alakja, emellett több nemzetközi kollaboráció része olyan zenészekkel, mint Thurston Moore, Merzbow, Mats Gustafsson, Jim Jarmusch, Lee Ranaldo, Jon Wesseltoft, KK Null stb. Pándi és Haino több éve lépnek fel nemzetközi közönségnek, de a magyar közönség még nem láthatta őket együtt, ezt szeretnénk pótolni. A Trafóban játszanak majd.

Melissa Gagné, művésznevén Cecilia hang- és performanszművész, tavalyi Adoration című lemeze a Halcyon Veilnél jött ki, szép és hallucinatív utazás volt, amely egyszerre merített Audre Lorde feminista munkásságából, illetve tisztelgett a női szexualitás és például Agnès Varda előtt. A multimediális Cecilia hangmanipulációval, képekkel, elektronikus hangokkal, gitárokkal, hangzó kollázsokkal alkot, de minden élő fellépése más, nagyon várjuk.

A fesztivál vendége lesz a francia zajszíntér kultzenekara, a Sister Iodine. A trió öntörvényű és radikális munkásságát nehéz behatárolni, a no wave gyökerektől a noise rockon és a zajkeltő elektronikán keresztül jutnak el néha blackmetálos szélsőségekig, de persze ezek csak műfaji címkék, mi épp azt szeretnénk, ha meglepnének minket.

A fentieken túl korábban bejelentett fellépőink: az iráni Ata Ebtekar, azaz Sote Parallel Persia című projektje, amelyben Arash Bolouri és Pouya Damadi csatlakoznak hozzá; a Reggaetoneras mixek mögött álló Clara!; a palesztin underground hiphop kulcsfigurája, Muqata'a; a szaxofonista-komponista Lea Bertucci; a hazai improvizációs színtérből a Dorota trió, amely új, Solar the Monk című lemezét mutatja be a fesztiválon; a bizarr izlandi szintipopot játszó dj. flugvel og geimskip; Tommi Grönlund (Sähkö) és Harri Hännikäinen (Keys of Life) duója, az ODJ.

Róluk korábbi bejelentésünkben olvashattok bővebben.

Ez egyelőre az UH Fest fellépőinek nagyjából negyede, a nyár folyamán újabbakat jelentünk be, a program szeptember elején lesz teljes.

Kedvezményes bérleteket erre találhattok, egészen július végéig. Augusztustól ezek teljes áron lesznek elérhetők, ami persze még úgyis rendkívül kedvezményes lesz az egész hetes kínálatot tekintve. Az eseményekre külön-külön is válthatók majd jegyek, többnyire a helyszínen, minderről a későbbiekben tudhattok meg többet. A fesztivál FB-eseménye itt követhető.

A 2000 és 2010 között rendszertelenül, de folyamatosan jelentkező Ultrahang Fesztivál (UH Fest) egy négyéves látszólagos szünet és az UH Demo 2012-es elindítása után, 2014-ben tért vissza immár egyhetes programmal, és azóta minden év őszén jelentkezik. 2015-től partnerünk a tizenhat európai kísérleti zenei fesztivált tömörítő, az Európai Unió Creative Europe programjának keretében finanszírozott Shape Platform.

Back