UH Fest 2019: öt fellépő, aki elkerülhette a figyelmeteket

Szeptember 29. és október 6. között tíz budapesti helyszínen közel negyven nemzetközi és hazai fellépővel zajlik ismét a zenei felfedezések egyhetes hazai ünnepe, az UH Fest. A honlapunkon már böngészhető a program és a napi bontás, valamint fesztiválbérletek is kaphatók. Most azonban öt olyan fellépőt emelnénk ki a programból, aki a sok izgalmas név mellett talán kevésbé tűnt eddig fel, ám akire mindenképpen érdemes odafigyelni.

Leisha Thomas, azaz Alpha Maid a dél-kelet londoni művészeket ősszefogó, a hiphoptól a kívülálló popon keresztül a drone-ig széles spektrumot befogó Curl kollektíva és kiadó tagja - többek között Mica Levi, Tirzah vagy éppen az NTS-rezidens Coby Sey mellett. Zenéjében ennek megfelelően az énekes-dalszerzés keveredik a kicsavart r&b-vel, elektronikus zajokkal, némi punk attitűddel és politikai töltettel.

John Bence fellépése és zenéje maga a kitörés előtti feszültség. A bristoli művész első lemezét még Nicholas Jaar hozta ki négy éve, azt követte tavaly a Kill, amely Yves Tumor Grooming kiadójánál jött ki: a klasszikus és kamarazenei gyökerek mellett a történetmesélés, a tektonikus ütemek és a gótika keretezik, a monumentalitás és az intim feszültség egymást erősítve szövik át, lenyűgöző.

Fabio Orsi az olasz elektronikus underground elmúlt közel húsz évének rendkívül termékeny, folyamatosan kollaboráló alakja. Ennek megfelelően munkássága is rengeteg színnel, tónussal bír, a ritmikus noise, a szemlélődve mutálódó ambient, a dél-olasz folk által inspirált drone is részét képezik.

Luna Maria Cedron a rendkívül izgalmas brüsszeli szintis-elektronikus színtér része és Fiesta En El Vacio néven játszik balladisztikusan szintetizált dalokat, élő elektronikába ágyazott történeteket, gépekkel idézve meg a romantika és a gótika szellemeit.

A svájci-olasz Papiro járt már nálunk párszor a nagyszerű MIR zenekar tagjaként, emellett videóművészként, illetve grafikusként is dolgozik, többek között Panda Bear és Sun Araw számára készített lemezborítókat. Elektronikájában hasonlóképp a pszichedelikus zene hagyományának útjait járja be, szedi darabjaira és rakja újra össze a maga törvényeit követve.

Az UH Fest fellépőinek teljes névsora:

Keiji Haino & Pándi Balázs
Errorsmith
Lea Bertucci
Clara!
Kukangendai
Bear Bones, Lay Low
Still House Plants
Muqata'a
AIWA
Alpha Maid
Mákó Rozi
Papiro
BolcsóMayne
Dorota: Solar The Monk
Hommage á Tamas Ungvary feat. Nagy Ákos, Baráth Bálint, Siklósi Kristóf & Ungváry Tamás
DJ Marcelle
DJ Mesterházy
Lucy Railton
Parrish Smith
Sote: Parallel Persia feat. Arash Bolouri & Pouya Damadi
Saudaá Group & Lerner Júlia
ODJ (Tommi Grönlund & Harri Hännikäinen)
John Bence
dj. flugvel og geimskip
Didi Kern & Philipp Quehenberger
Cecilia
Sister Iodine
Gosheven
Robert Curgenven & Kat McDowall: Agenesis
Jessica Ekomane
OD Bongo
Siaga
Fiesta En El Vacio
Cranky Bow
Fabio Orsi
Lazy Calm Raga

A fesztivál összes helyszínére, koncertjére és eseményére érvényes bérletek 18 500 forintért kaphatók, kizárólag online

Minden fesztiváleseményre külön-külön is válthatók majd jegyek a helyszínen. A Jurányi Házban, az Artus Stúdióban és Trafóban tartott estékre elővételesen is kaphatók jegyek. 

A 2000 és 2010 között rendszertelenül, de folyamatosan jelentkező Ultrahang Fesztivál (UH Fest) egy négyéves látszólagos szünet és az UH Demo 2012-es elindítása után, 2014-ben tért vissza immár egyhetes programmal, és azóta minden év őszén jelentkezik. 2015-től partnerünk a tizenhat európai kísérleti zenei fesztivált tömörítő, az Európai Unió Creative Europe programjának keretében finanszírozott Shape Platform.

Back