Teljes az UH Fest idei fellépőinek a névsora

Október 2. és 8. között jönnek a kísérleti színtér nemzetközi hálózatának izgalmas, fontos vagy épp felfedeznivaló alakjai, azaz a kalandvágyó és szabad zenék egyhetes budapesti ünnepe, az UH Fest. 35 fellépő 23 országból Budapest öt helyszínén: a Trafóban, Turbinában, Gólyában, Három Hollóban és a Francia Intézetben. 

Évtizedes hagyományát folytatva az UH Fest továbbra is a kultúrák, színterek és szubkultúrák közötti párbeszédet erősíti, túlnyomórészt magyarországi premierekkel. A fesztiválbérletek már kaphatók.

Fellép a japán poszt-punk és avantgárd elektronika kultikus, négy évtizede fáradhatatlan és sokoldalú figurája, hangja, Phew; lehengerlően energikus és öntörvényű hibrid tánczenét hoz Bali szigetéről és az indonéz soundsystemek világából a Gabber Modus Operandi; jön a francia minimalista és hipnotikus kísérleti folk kultikus kollektívája, a La Tène; illetve a poszt-tarab, azaz a közel-keleti zenei hagyományt kísérleti-zajzenei kontextusban újraértelmező színtérből a libanoni születésű Maltash.

Pollution Opera című új, közös audiovizuális projektjét mutatja be Nadah El Shazly és Elvin Brandhi; szintén új, absztrakt noiserock duóját hozza Mark Morgan (ex-Sightings) és Gaute Granli, ez a Rump State; Enrico Malatesta olasz dobos Éliane Radigue zeneszerzővel közös Occam Ocean Occam XXVI című művét adja elő; jön Carla Boregas (Rakta) és Mauricio Takara pszichedelikus dob-elektronika duója a São Paulo-i poszt-punk és impróközegből; illetve a NR/MA, azaz Nicola Ratti olasz hangművész és a japán hangköltő és spoken wordös MA együttműködése.

Visszatér a városba – egy koncert erejéig legalábbis – a magyar mutáns elektronika tavaly Brüsszelbe költözött egyedülálló figurája, Új Bála, akinek legújabb élő szettjében sok év után kulcsszerepet játszik ismét a szöveg. Fellép Fekete Ádám (zongora, hang) és Kiss Raymond (gitár) szabadzenei duója, a Her()man's Pussy. Meditatív, lassan építkező, szemlélődve járó elektronikus kompozícióit mutatja be swanasa. A műfaji dekonstrukció és a performance, avant-opera és digitália irányából érkezik Ötvös Kinga. Szóló improvizációs noisecore és power elektronika Bíró Marcitól, ez lesz a Drogded. A bass music-tól a különféle leftfield tánczenéken át kalandozik majd szabadon dj szettjében Gilbert Pomelo. Fellép a sok éve Magyarországon élő mexikói Esteban De La Torre, az Ejtech performatív médiaművészeti projekt egyik fele, aki szólóban, EccotVirgo néven moduláris elektronikán formálja a hangokat, ritmikákat.

A zaj, a spoken word és az indusztriális hangképek megindító háromszögéből érkezik az indiai Ruhail Qaisar; dj szettel lép fel Inou Ki Endo, azaz Shilla Strelka, a bécsi Unsafe+Sounds fesztivál szervező kurátora; Robotic Folk nevű intim, mégis disztópikus énekes-dalszerző projektjét mutatja be a litván Jonas Jurkūnas; jön Aaron Moore és Erik K Skodvin improvizációs és multiinstrumentalista duója, előbbi a Volcano The Bear alapítója, utóbbi a norvég kísérleti szcéna sok éve aktív alakja; a liturgikus énekeket értelmezi újra delejes kvadrofón performanszával a brüsszeli Younes Zarhoni.

És persze a korábban már bejelentett fellépőink: a svéd Maria W Horn és Sara Parkman a black metal világát a spektrális zenével ötvöző projektje, a Funeral Folk; Clíona Ní Laoi és Michelle Doyle ír noise duója, a Dreamgirls; a szlovén zajművész, Maja Osojnik; Pat Thomas, Antonin Gerbal, Joel Grip és Seymour Wright lenyűgöző jazz kvartettje, az أحمد [Ahmed]; különleges, öttagú felállással a Primteori #A++/¤ free-punk-jazz kollektíva a Kripta színteréből. Jön Cséfalvay András konceptuális folkja Szlovákiából; a francia Rien Virgule pszichedelikus rocktrió nagyívű experimentális popja; tavasszal megjelent, a megrázóan mélyről jövő és csupasz GUT című lemezét bemutató Daniel Blumberg.

Az UH Fest társalapítója és magyar partnere a 2015-ben indult, több mint tucatnyi európai kísérleti zenei fesztivált tömörítő Shape Platformnak*, amely immár kilencedik éve – és tavaly óta SHAPE+ néven – támogat és hálózatosít feltörekvő európai zenészeket, alkotókat.

Ennek az együttműködésnek a részeként lép fel az idei fesztiválon a Sacred Lodge projektből és az UVB76 duóból alakult francia Nze Nze trió: erősen ritmizált és zsigeri, elektronikus poszt-punk közép-afrikai „fang” rituális gyökerekkel; érzékenyebb és szemlélődőbb, elektroakusztikus dalokkal és hangképekkel érkezik a krakkói Martyna Basta; illetve a francia Alto Fuero duó, akiknél szürreális folklór-dalok és furulya épülnek organikusan basszusnehéz és poliritmikus elektronikus tánczenévé; továbbá Bertók Márton, azaz Triglav, aki egy módosított Buchla Music Easel szintetizátorral tágítja, mélyíti, színesíti a moduláris elektronikában rejlő lehetőségeket.

Tavasszal indult „hármas” rezidenciáink is folytatódnak: ezekben két helyi és egy nemzetközi alkotó dolgozik együtt, közös munkájukat pedig ezúttal a fesztiválon mutatják be. Az első rezidencia alkotói az ukrán Oleh Shpudeiko, azaz Heinali, aki a régizenét és a középkori polifóniát értelmezi újra moduláris elektronikán; Labus Gida, kísérleti zenész, videó- és performance-művész, a Kamon Kardamom trió tagja; illetve Mohácsi Júlia fényművész. A második rezidencián Tahereh Nourani iráni elektroakusztikus zeneszerző áll össze Porteleki Áron dobossal és Kristóf Márton elektronikus zenésszel, utóbbi kettő a 12z trióban is együtt játszott. 

Az idei UH Fest fellépőinek listája ezzel teljes. A napi bontás nemsokára felkerül az oldalunkra is – addig a Facebookon tudjátok bekövetni a napi eseményeket. 

Bérleteink már kaphatók és a fesztivál minden eseményére érvényesek. 

A fesztivál ideje alatt a helyszíneken is válthatók lesznek az aznapi koncertekre külön jegyek, de ezekre is elindult már az elővétel – rövidesen ezek teljes listája felkerül a honlapunkra is, addig a Facebook-eseményeinkben érhetők el az elővételes információk, linkek. 

 

*Az Európai Unió finanszírozásával. Az itt szereplő vélemények és állítások a szerző(k) álláspontját tükrözik, és nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával. Sem az Európai Unió, sem az EACEA nem vonható felelősségre miattuk.

A fesztivált az Institut Français, a Goethe Institut, az Istituto Italiano di Cultura a Budapest, a Flanders – State of the Art, a Pro Helvetia támogatja.

Megvalósult a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

Back